KUNST IN HOF VAN TWENTE

De Gemeente Hof van Twente bezit een uitgebreide en waardevolle kunstcollectie, grotendeels verkregen door aankopen, opdrachten in het kader van de BKR-regeling, schenkingen of door toepassing van de percentageregeling voor kunst bij gemeentelijke gebouwen. Deze site is een database met alle kunstwerken van de gemeente Hof van Twente. De Stichting Beeldende Kunst Hof van Twente adviseert de gemeente over het in stand houden van kunstwerken in de openbare ruimte, de uitbreiding van de kunstcollectie en het ondersteunen van initiatieven op het gebied van beeldende kunst binnen de gemeente.
TITEL
Sgrafitto kunstwerk Gijminkschool
JAAR
1956
KUNSTENAAR
Wim ten Broek

MATERIAAL
ReliŽf laagjes zandsteen
AFMETING
3 x 2 meter

BESCHRIJVING
Voordat de sloophamers konden toeslaan, werd het historische Sgrafitto kunstwerk van de Goorse kunstenaar, Wim ten Broek, uit de muur van de voormalige Gijminkschool getakeld en kreeg het een nieuwe plaats bij de kinderboerderij Het Kukelnest aan de Lintelerweg. Na de succesvolle verplaatsing werd het Sgraffito werk tot in de details liefdevol en kundig gerestaureerd door kunstenaar Wolter Wiegerinck en de Terrazzo specialisten Alfredo en Antonio Cominotto. Dit was een hele klus, gezien de afmetingen van meer dan 3 meter hoog en 2 meter breed. Het Sgrafitto werk uit 1956 is waarschijnlijk ťťn van de weinig bewaarde Sgrafittos uit de jaren vijftig in Nederland. Dit gegeven was mede een belangrijke aanleiding voor het starten van de reddingsactie. De weg vanaf het idee, dit kunstwerk van de sloop te redden, naar de uiteindelijke restauratie, verliep erg moeizaam. Het benaderen van de vele instanties, voor de benodigde toestemming en het zoeken naar sponsoren, voor de financiŽle ondersteuning kostte veel tijd. Op vrijdag 5 oktober heeft de wethouder Pieter van Zwanenburg samen met vele genodigden het kunstwerk feestelijk onthult. De voorzitters, Ubbo Borgesius van de Stichting Historisch Goor en bennie Haafkes van de kinderboerderij Het kukelnest willen heel graag dat iedereen het behaalde resultaat komt bekijken. Vooral bij de bewoners van het Gijmink zal het zien van dit kunstwerk herinneringen aan hun schooltijd naar boven halen. Ubbo Borgesius: Dit historische Sgrafitto kunstwerk zal in de geschiedenis van Goor een belangrijke rol gaan spelen, omdat het een zeer uniek kunstwerk is. Laten we in de toekomst samen van dit prachtig gerestaureerde stukje Historisch Goor genieten.
Een sgraffito ontstaat door het wegkrabben van opgebrachte lagen verf die van te voren op het beton zijn aangebracht. Zoveel lagen verf, zoveel kleuren kan en zal het sgraffito bevatten.

LOCATIE
Goor Kinderboerderij Kukelnest, Lintelerweg